Aleksa Vuckovic

Moje ime je Aleksa Vučković. Idem u 3. razed Medicinske škole „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu, smer laboratorijski tehničar. Završio sam Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Knjaževcu. Dobitnik sam Vukove diplome u osnovnoj školi, a i u srednjoj školi sam odličan djak.
Od malena sam se interesovao za biologiju i medicinu i znao sam da time želim da se bavim celog života. Tu ljubav sam nasledio od svoje porodice, tačnije majke, koja je studirala biologiju, i tetke, koja je studirala medicinu. One su mi stalno pokazivale svoje knjige i tako se rodila ljubav prema tim naukama. Bio sam u stanju po ceo dan da gledam razne enciklopedije i naučne emisije. Sada se informišem iz stručnih knjiga, čitam razne naučne časopise i preko stranica na društvenim mrežama koje objavljuju razne zanimljivosti i medicinske slučajeve. Volim da gledam medicinske serije i stalno kada vidim nešto zanimljivo, postavljam pitanja profesorima u školi koji mu vrlo rado daju odgovore. U školi imam punu podršku profesora i drugova, a kod kuće svoje porodice. Još od osnovne škole se takmičim iz biologije i uvek ostvarujem zapažene rezultate. Od osmog razreda se bavim i naučno-istraživačkim radom. Najponosniji sam na svoju prvu nagradu, a to je 1. mesto na Državnom prvenstvu naučno-istraživačkih radova održanom u Regionalnom centru za talente u Boru 2016. godine za rad „Morfološke karakteristike koštanih otvora na licu čoveka u jugoistočnoj Srbiji“. Istraživanja sprovodim u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Nišu na Katedri za anatomiju. Konkretno ovo istaživanje je sprovedeno na deset lobanja koje su deo osteološke zbirke Katedre za anatomiju. Tokom rada osećao sam se kao pravi naučnik i voleo bih da iskusim kako je to ustvari biti pravi naučnik. Planiram da nastavim sa radom na području anatomije i započnem rad na području patologije. U budućnosti sebe zamišljam kao vrsnog patologa, nadam se u Srbiji. Želim da istražujem bolesti ljudskog organizma i, možda, u saradnji sa farmakolozima napravim lek za neku, sada, neizlečivu bolest. Fascinira me gradja čovekovog tela i to što sve ima svoje zašto i svoje zato. Od ove godine sam polaznik u IS Petnica na seminaru biomedicine.
Kada bih morao da se opišem u jednoj reči, to bi bila drugačiji. Oduvek sam se borio protiv stereotipa. Moj životni moto je: “Ako hoćeš da budeš zapamćen, budi samo ono što jesi!“ Nikad se nisam uklapao u nametnute okvire postavljene od strane drugih. Drago mi je da oko sebe imam uzak krug ljudi koji me poštuju zbog moje ličnosti, a ne zbog materijalnih stvari ili izgleda. Ja sam jako uporan, istrajan, uporan, emotivan, radoznao, maštovit i volim da se družim sa osobama istih ili sličnih interesovanja. Odličan sam poznavalac engleskog jezika i učim ga od svoje 4. godine. Poznajem rad na računaru i rad sa programima: Windows, Microsof Office, ImageJ, Adobe Photoshop, Internet. Svoje slobodno vreme gledam da potrošim kvalitetno. Volim šetnje, izlete sa prijateljima i leti nezaobilazan bazen, a kada sam sam slušam muziku, čitam knjige, gledam filmove i serije.
U osnovnoj školi sam bio član djačkog parlamenta, kao i u srednjoj školi. Bio sam polaznik radionica o dečijim pravima koje su bile održavane u sklopu projekta Centra za kreativni razvoj (CKR) Knjaževca u okviru kojih sam posetio dečije selo Pestalozzi u Švajcarskoj kao vid dodatne edukacije. Po povratku sam bio koordinator akcionog plana na temu identiteta. Član sam Omladinskog centra u Knjaževcu koji je deo projekta Centra lokalne demokratije (LDA) Knjaževac koji je deo Agencije za lokalnu demokratiju (ALDA) za centralnu i južnu Srbiju. Kao njihov član bio sam organizator velikog broja akcija i manifestacija od kojih je najpoznatija „Delimo planetu sa…“ na kojoj smo prdestavljali kulturu raznih svetskih zemalja.