Škola Prirodno-matematičkih nauka na Prirodno matematičkom fakultetu Niš

18/11/2023

Škola Prirodno-matematičkih nauka na Prirodno matematičkom fakultetu Niš u organizaciji Regionalnog centra za talente Niš i Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu

U subotu, 18. novembra2023. Godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu počinje Škola prirodno-matematičkih nauka. Ovu školunamenjenu učenicima 7. i 8. razreda osnovne i svih razreda srednje školeove godine po prvi put zajedno organizuju Regionalni centar za talente Niš i Prirodno-matematički fakultet u Nišu.

Otvaranje Škole prirodno-matematičkih nauka počinje u 10:00 časova u amfiteatru PMF-a. Školu će otvoriti prof. dr Niko Radulović, dekana PMF-a i dr Dragan Topisirović, direktora Regionalnog centra za talente Niš.

Nakon uvodnih reči učenici će imati priliku da čuju naučno-popularno predavanje „Naši velikani“. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić, redovni profesor u penziji PMF-a. Na ovom predavanju publika će se upoznati sa životom i delom onih naših naučnika koji su dali svetski doprinos razvoju nauke, a kojih se danas ili sve manje sećamo ili uopšte ne sećamo.

Nakon predavanja koordinatori odeljenja, tj. „nauka“, upoznaće učenike sa planom i načinom rada Škole i povešće ih u obilazak laboratorija Prirodno-matematičkog fakulteta.

Svake subote, tokom narednih šest meseci više od 100 učenika, koji su uspešno prošli testiranje, koje je početkom novembra organizovao Regionalni centar za talente Niš, pohađaće predavanja, računske i laboratorijske vežbe na PMF-u u Nišu. Nastavu će realizovati nastavnici, istraživači i saradnici PMF-a u Nišu u učionicama i laboratorijama fakulteta. Osim tematskih predavanja namenjenih učenicima pojedinih „odeljenja“, tj. učenicima koji su izrazili interesovanje za određenje nauke, učenici će se, na zajedničkim predavanjima i vežbama, upoznati sa metodologijom naučno-istraživačkog rada, naučiće kako da prezentuju svoje radove kroz postere i predavanja i još puno toga.

Tokom prethodnih godina Regionalni centar Niš realizacije različite programe podsticanja i usavršavanja naučnog podmlatka kroz rad sa nadarenim i talentovanim učenicima u svim oblastima nauke. Posebna novina u ovoj školskoj godini je organizacija nastavnih sadržaja i laboratorijskih vežbi na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Nastavni sadržaji će biti realizovani po posebno sačinjenim programima za učenike osnovnih i srednjih škola. Nastavni sadžaji će biti realizovani iz: matematike, računarskih nauka, fizike, tehnike i tehnologije, hemije, biologije i ekologije i geografije. Svi programi za učenike su besplatni.

Svi zainteresovani učenici koji žele da prate neka od predavanja mogu se prijaviti na imejl adrese milan.zlatnovic@pmf.edu.rs i dr.topy.99@gmail.com (prijavu obavezno poslati na obe adrese).

Više informacija možete naći na stranici Škole, na sajtu PMF-a ina sajtu www.talentinis..edu..rs .